PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşletmenlik Soruları-1

moykan
06-03-2008, 15:26
SORU : Bir kişisel bilgisayarı oluşturan temel elemanlar (parçalar) nelerdir?

CEVAP : Ana hatlarıyla iletişim birimleri, işletim birimleri ve veri saklama/aktarma birimleri olmak üzere 3 ana kısıma ayrılabilir.
İletişim birimleri : Temel olarak Klavye ve Monitor(Ekran) ‘dan oluşur. Ayrıca bu gruba fare (Mouse), yazıcı ve çiziciler de (printer ve plotter) dahil edilebilir.
İşletim birimleri : Bu gruba bilgisayarın kasası içinde yer alan temel parçaları girer. Bunlar Anakart (mainboard) ve üzerinde yer alan anamikroişlemci (CPU:mainmicroprocessor), ROM ve RAM yongaları (chip) diğer yardımcı kartlar (IO kartı, ekran kartı, v.b. gibi diğer kartlar) olarak sayılabilir.
veri saklama/aktarma birimleri : Sabit diskler (Hard disk), Disket sürücüler (FDD:floppy disk drive) ve CD-ROM sürücü’ler sayılabilir.

SORU : a)İŞLETİM SİSTEMİ ne demektir? B) Kişisel bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri hangileridir? C) Kişisel bilgisayarlarda sistemin çalışabilir hale gelmesi için gerekli olan temel sistem kayıtları hangileridir? D) Sistem disketi ne demektir?

CEVAP : a)işletim sistemi: Bilgisayar ile kullanıcı arasında diyalogu sağlayan, türkçe veya bir başka dilde girilen veya seçilen komutların bilgisayara kodlanmasına ve bilgisayar tarafından üretilen bilgilerin kullanıcıya anlaşılır nitelikte geri döndürülmesinde etkili olan yazılımlara verilen genel bir addır.
b) En yaygın kullanılan işletim sistemleri : MS-DOS (Microsoft Disk İşletim Sistemi) ve windows3.x/95/98 grubu işletim sistemleridir. Windows grubu işletim sistemleri tek başlarına çalışmazlar, MS-DOS işletim sistemi üzerinde çalışırlar.
c) Kişisel bilgisayarların çalışır hale gelebilmesi için MS-DOS programlarından üç tanesi (IO.SYS, MSDOS.SYS ve COMMAND.COM programları) mutlaka açılış sırasında bir kayıt ortamından (Disket sürücü veya Harddisk) okunması zorunludur. Bu kayıtlar olmaz ise bilgisayar açılmaz.
d) Sistem disketi : Yukarıda sayılan üç adet sistem dosyasının (IO.SYS, MSDOS.SYS ve COMMAND.COM programları) kayıtlı olduğu ve harddiskte bir problem olduğunda veya harddiski olmayan bilgisayarlarda, sistemin açılması ve çalışır hale gelmesi için kullanılması zorunlu olan disketdir.

SORU : Windows_95/98 içinde yer alan WİNDOWS GEZGİNİ programının temel işlevleri nelerdir?

CEVAP : WİNDOWS GEZGİNİ programı, MS-DOS komut istemi içinde yapabileceğimiz fonksiyonu yerine getirmekte kullanılır. Örneğin klasör açma, silme, kopyalama veya taşıma, kayıtları silme, kopyalama veya taşıma, disket fırmatlama, program çalıştırma v.b. Sistem network (yerel ağ) içinde çalışıyorsa diğer bilgisayarlara bağlanma, kayıt kopyalama v.b. işlemlerini yerine getirir. Ayrıca, sistem ile ilgili diğer denetimlerin yapılmasını sağlar.

SORU : İNTERNET bağlantısı ile yapılabilecek çalışmalar nelerdir?

CEVAP : İnternet bağlantısı ile çaşitli işler yapılabilir. Örneğin en yaygın kullanılan işlemler;

GEZİNME (SURF) : İnternet explorer veya Netscape gibi browser adı verilen çeşitli programlar ile site adresi www ile başlayan internet siteleri gezilebilir. Hazır dökümanlar okunabilir, yazı resim arşiv dosyaları görülebilir. Çeşitli arama sitelerine bağlanarak, herhangi bir konuda tarama yaptırarak ilgili knunu içerildiği internet sitelerinin adreslerine ulaşılabilir. v.b.

FTP : FTP (File Transef Protokol) hizmeti veren sitelerden çeşitli browser programları veya bu iş için özel yazılmış FTP programları kullanarak , FTP arşivlerinde yer alan hazır kayıtları, bulunduğumuz bilgisayarlara kopyalama, veya bu sitelere kayıt gönderme işlemidir.
TELNET : İnternet bağlantısı kullanarak, bulunduğumuz bilgisayardan, bir başka ağ sistemine direkt bağlantı sağlayarak, o ağ sisteminin bir terminali konumuna geçmek ve o sistemde kullanımına izin verilmiş programları çalıştırmak işlemidir.

ELEKTRONİK POSTA (E-MAIL) : İnternet üzerinde herhangi bir kullanıcının herhangi bir lokasyondan, dünya üzerindeki, internet sistemine bağlı herhangi bir lokasyondaki herhangi bir alıcıya mesaj gönderme işlemidir.
SOHBET (CHAT) : İnternet üzerinde sisteme bağlı olan kullanıcıların, belirli sohbet odası adı verilen gruplara bağlanarak, karşılıklı ve eş zamanlı mesaj iletme işlemidir.

TARTIŞMA GRUPLARI (NEWS DISCUSSION GROUPS) : Belirli ortak konularda bir araya gelmiş kişilerin oluşturduğu tartışma grup odalarına, elektronik posta yöntemi ile mesaj bırakmak ve gelen cevapları da, yine bu odalardan okumak ve gerekirse cevaplandırmak işlemidir. Sohbet (chat) işlemi gibi eş zamanlı değildir.

SORU : ROM,RAM, CPU (anamikroişlemci), MAINBOARD, BYTE, PIXEL kavramlarını kısaca açıklayınız.

CEVAP : Cevaplar aşağıdadır;

ROM : Yalnızca okunabilen hafıza (Read Only Memory) anlamındadır. Bilgisayarın elektronik donanımı üzerinde yerleşik olarak yer alan, sistem denetimini ve çalışmasını sağlayan elektronik devre elemanları (chip) üzerindeki kalıcı olarak kaydedilmiş bilgileri içeren hafızadır. Değiştirilemezler.
RAM : Kullanıcı tarafından ihtiyaca göre kullanılabilen (Random Access Memory) hafızadır. Yani gerektiğinde yazı yazmak, çizim yapmak, oyun oynamak, internete bağlanmak gibi pek çok farklı fonksiyonun isteğe göre yerine getirilebilmesi için o iş ile ilgili programların yükleneceği ve çalıştırılabileceği hafızadır. Bilgisayarın çalışma performansının düşmemesi için RAM boyutunun büyük olması arzu edilir.

CPU : Merkezi işlem birimi (Central Processing Unit) olarak tanımlanır. Anakart üzerinde monte edilmiş bir elektronik devre elemanıdır. Tüm sistemi denetleyen çalışmasını sağlayan, sisteme gelen ve sistemden giden mesajları (sinyalleri) denetleyen, yönlendiren ve işleyen ana parçadır. Bilgisayarın çalışma hızı ve performansı, bu elemanın performansı ve hızı ile doğru orantılıdır.

MAINBOARD : Bilgisayarın ana parçasını (donanımını) oluşturan elektronik devredir. Biligsayarın özelliğine göre tüm yardımcı kartlar (ekran kartı, IO kartı, network kartı, fax/modem kartı vb.), tüm RAM ve ROM elemanları (chip) CPU bu kart üzerine monte edilir.

BYTE : Bellek birimidir. Genel anlamda bir birimlik bilgi veya herhangi bir alfabetik karakterin kapsadığı hafıza alanı olarak da tanımlanabilir. Gerek kayıt ortamlarının (Disket, harddisk, CD-ROM gibi) gerekse hafızanın (RAM) kapasitesinin ifadesinde kullanılır. Bu ortamlardan herhangi biri ne kadar çok byte alabiliyorsa (depolayabiliyorsa ve/veya yükleyebiliyorsa) kapasitesi o kadar büyük olarak ifade edilir.

PIXEL : Ekran görüntü çözünürlük birimidir. Ekranda görüntü PIXEL adı verilen çok küçük noktacıkların farklı renklerde parlaması veya karanlık kalması sonucu yoğun ve küçük bileşenlerden oluşan bir mozayik görünümünde oluşur. Sonuçta görüntü ekrandaki pixel/nokta matrisidir. Ekranların türüne göre 1cm2 (veya 1 inch2) içinde yer alan nokta sayısı ekran çözünürlük kapasitesini belirler. Birim alandaki nokta sayısı ne kadar çok (yoğun) ise noktalar o kadar küçük ve dolayısıyla oluşan görüntü o kadar keskin ve net olacaktır.
alıntı.