PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk Yardim

Byy mühtü®
03-16-2008, 17:23
İLK YARDIM
İlk Yardımcının Temel Özellikleri:
http://img379.imageshack.us/img379/7109/bannerkj4.gif

1. Sakin olmalı (Telaş hem hastaya hem de ilkyardımcıya
yarar yerine zarar verebilir)
2. Kendine güveni olmalı (kendine güven büyük ölçüde bilgi ile ilgilidir)

3. İlk yardım eğitimi almış olmalı
4. Ne yapacağına çabuk karar vermeli ve kararını uygulamalı

5. Çevre imkanlarından faydalanabilmeli (pratik buluşları olmalı)
6. Çevredeki kişilerden yararlanmayı bilmeli

7. Ülkedeki sağlık örgütlenmesi hakkında bilgi sahibi olmalı
8. İnsan vücudu ile ilgili temel bir bilgiye sahip olmalı

http://img248.imageshack.us/img248/9324/kalp1ib8.gif

ilk yardımda temel uygulamalar:
1. Hasta veya yaralıları,mümkün olduğunca yatırarak müdahale etmeli
2. Hasta veya yaralılar fazla hareket ettirilmemeli

3. Hasta veya yaralılar A-B-C yönünden değerlendirilmeli (A irway = soluk yolu, Breathing = solunum,Circulation =dolaşım) Kanama ve kırık açısından incelenmeli
4. Sıcak tutulmalı ( hasta özellikle ısıtılmamalı,sıcak tutulmasından kasıt vücudun sıcaklığını kaybetmemesi için hastanın üstünün battaniye , çarşaf , palto vb. şeylerle örtülmesidir.)

5. Bilinç kapalı ise su vb. hiçbir şey verilmemeli
6. Çevredeki telaşlı kişiler uzaklaştırılmalı

7. Tıbbi yardım istenmeli (112 Acil ambulans)
8. Yaralının yarasını görmesine izin verilmemeli

9. Tıbbi yardıma ulaşılamadığı taktirde hasta veya yaralı uygun taşıma teknikleri ile sağlık kurumuna taşınmalı
10. İlkyardımcı yapabileceği uygulamaların sınırlarını bilmelidir. Ortamda herhangi bir sağlık personelinin varlığı durumunda , o ana kadar kendi yaptığı müdahaleler hakkında bilgi verdikten sonra sorumluluğu sağlık personeline devretmeli ve onun vereceği görevleri yapmaya devam etmelidir.

İLK YARDIMIN A,B,C 'Sİ

Öncelikle unutulmaması gereken nokta; ilkyardımın canlıya yapılması gerektiğidir. Bu nedenle ilk yardım gerektiren bir durumda yardım edeceğiniz kişinin canlı olup olmadığını belirlemek önemlidir. Bu amaçla solunumunu dinlemek, kalp atımlarını ya da nabız alınıp alınmadığını dinlemek önemlidir. Bilinci kapalı bir kişinin kalbinin atıp atmadığının saptanması ve nefes alıp verdiğini anlamamız için öncelikle sakin olmalı ve doğru tanı koymak için dikkatimizi bu konuya yönlendirmeliyiz.
İlk yardımda birinci amaç kendimizin hasta veya yaralının biran önce tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Taşıma yapılırken sakin davranılmalı, mümkünse sert bir zemin üzerinde ( kapı, sunta vb. ) fazla sarsmadan taşınmalıdır. Hasta ya da yaralının bilincinin açık olup olmadığını anlamak için hasta hafifçe sarsılır ve sorular sorulur. Kanama olup olmadığı kontrol edilir. İlk yardım uygulayan kişinin unutmaması gereken nokta ilkyardımda amacın tedavi etmek değil hastayı sağlık ekipleri gelene kadar hayatta tutmak olduğudur.
A. ( AİRWAY) HAVA YOLUNU AÇ

Ağız açılabildiği kadar açılarak tükürük birikintileri ve yabancı cisimleri temizleyin. Hastayı sırtüstü yatırın. Hava yolunu açmak için alını geriye, çeneyi öne çekin. Çeneyi destekleyin. 112 veya 155 no lu telefondan profesyonel yardım çağırın.

http://img379.imageshack.us/img379/5559/airway1zf4.gif

B. ( BREATHİNG ) SOLUNUM

Hasta soluk alıp veriyorsa uygun pozisyonda yatırın. Hasta solumuyorsa ağızdan ağıza iki yavaş ve tam soluk verin. Verdiğiniz soluk rahatça gidiyorsa hastanın solunumunun dönüp dönmediği kontrol edin. Solunum geriye dönmediyse suni solunuma devam edin.

C. ( CIRCULATION ) DOLAŞIM

Nabzı kontrol edin. Nabız atıyor ise solunum desteğine devam edin. Kendiliğinden solunum başlarsa uygun pozisyonda yatırın. Nabız atmıyor ise kalp masajı eğitimi aldıysanız kalp masajı yapın. Tek kişi iseniz 10 kalp masajı/ 2 yapay solunum; iki kişi iseniz 5 kalp masajı/ 1 yapay solunum olmak üzere profesyonel yardım gelene kadar ilk yardıma devam edin.

İLK YARDIMIN BAŞARISINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Ani kalp durmaları erişkinlerde ölüme neden olabilir. Bu kalp durmalarının büyük kısmı kalp hastalarında meydana gelir ve ilk yardımda başarılı olma şansımız azdır.
Ani kalp durmalarında ilk yardımın iki kişi tarafından yapılması başarı şansını arttırır.
Ani kalp durmalarının % 75 i ev ortamında meydana gelir ve ilk yardım, ev ortamındaki yakınları tarafından yapılmalıdır.
Ani kalp durmaları erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sıklıkla görülür.
Yukarıda açıkladığımız ilk yardım kuralları dünyada 1960 yılından beri uygulanmakta ve tüm okullarda ders olarak okutulmaktadır.
Ağızdan ağıza yapılan suni solunum ile AİDS virüsünün bulaşma olasılığı yoktur. Bu işlem ile AİDS virüsü bulaşmış hasta tanımlanmış değildir.
Bazı kalp durmalarında kalp atımları bozulmuş olduğu için ilk yardım işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda doktorlar tarafından elektroşok ile kalp çalıştırılmaya çalışılır. Elektroşok ile kalp atımlarında bir düzelme sağlanana kadar ara ara kalp masajı uygulaması devam eder.
İlk yardım işleminde amaç kalbe ve beyne oksijen gitmesi için solunum ve dolaşımın sağlanmasıdır. Bu işlemi sürdürdüğümüz sürece hastanın hayatta kalma şansı devam eder.
Ani kalp durması sonrasında ilk yardım işlemi ilk dakikada başlamalıdır. Eğer ani kalp durmasından 4 dakika sonra ilk yardım işlemi başlatılıyor ise ya da 10 dakika sonra elektroşok ile başlatılıyor ise hayat kurtarma şansı %40'a inmektedir. Bu nedenle ani kalp durması sonrasında paniklemeden derhal ilk yardım ve canlandırma işlemine başlanmalıdır.

http://img379.imageshack.us/img379/5740/kalp17ey0.gif

nejdet.gr
09-01-2008, 11:21
herkezin bilmesi gerek ilk yardim islemlerini bu sayfayi okumamisda faydasini goruruz herkeze tavsiye ederim saygilarimla